Blogi

Laurean opiskelijat puhaltamassa uusia tuulia Dialogipalikoille!

Syksy puhaltaa uusia tuulia Dialogipalikoille. Loppuvuoden aikana Dialogipalikat tekee yhteistyötä Laurea-ammattikorkeakoulun toisen vuoden opiskelijoista koostuvan opiskelijaryhmän kanssa. Odotamme innolla mitä kaikkea saamme yhdessä aikaan!’

Tänään opiskelijat pääsivät kokeilemaan Dialogipalikoita. Keskustelua syntyi paljon, ja opiskelijat kokivat vuorovaikutuksen toteutuvan helposti ja hauskasti lyhyessä ajassa. Ryhmälle tuli myös paljon ideoita erilaisista yhteisöistä, joissa Dialogipalikoita pystyttäisiin hyödyntämään ryhmäytymisen ja vuorovaikutuksen helpottamiseksi, kuten esimerkiksi urheilujoukkueet ja heidän valmentajansa.

Dialogipalikat joululahjaksi!

Pikkujoulukausi on täällä! Kaipaako työyhteisösi piristystä tai apua vuorovaikutuksessa? Dialogipalikat ovat oiva ja hyödyllinen lahja niin henkilöstölle, kuin yhteistyökumppaneille.

Tilaamalla omasi ennen 15.12.2020 saat palikat valmiiksi paketoituna.

Dialogipalikat nyt Facebookissa!

Dialogipalikat ovat nyt Facebookissa. Käy tykkäämässä sivusta ja seuraa päivityksiä klikkaamalla kuvaketta.

Dialogipalikat päivitetty käyttökokemusten perusteella

Olemme päivittäneet Dialogipalikat kevään ja syksyn 2020 aikana käyttökokemusten perusteella. Uudet palikat valmistetaan Espoossa suomalaisesta koivusta ja tekstit palikoihin merkataan Riihimäellä. Katso tästä lyhyt tuote-esittely.

Dialogipalikat valmistetaan suomalaisesta koivupuusta.

Dialogipalikoihin kuuluu opaskirja, jossa kerrotaan dialogisuudesta ja Dialogipalikoista. Sen lisäksi olemme tehneet mukaan pikaoppaan, jossa on harjoituksia ja jolla pääsee helposti alkuun palikoiden kanssa.

Olemme myös koostaneet Dialogipalikoista 4 kpl setin, joka sisältää neljät Dialogipalikat. Dialogipalikoita käyttävät usein koulut, kouluttajat ja yhteisöt, joilla on ollut tarvetta saada useammat palikat pienryhmätyöskentelyä varten. Setin avulla palikoilla voi työskennellä ja jakaa ajatuksia samaan aikaan 20-24 henkilöä 3-6 henkilön pienryhmissä.

Dialogipalikat on helppo kantaa tyylikkäissä kangaskasseissa, jotka tulevat mukana. Kasseja voi myös hyödyntää työskentelyssä. Dialogipalikat esitellään tarkemmin kohdassa Tuotetiedot ja hinnat.

Pikaoppaan avulla on helppo aloittaa palikoiden käyttö.

Dialogipalikat Kaijuksen käsiin

Dialogipalikat ovat olleet vuoden 2010 alusta Aino Kääriäisen ja Kaijus Varjosen yhteinen matka. Idea lähteä laittamaan dialogin sanoja puisiin palikoihin on Ainon. Olemme yhdessä saaneet Dialogipalikat toimiviksi työvälineiksi ja tehneet yhteistyötä palikoiden parissa kymmenen vuoden ajan. Meidän lisäksemme olemme koko matkan ajan saaneet apua lukuisilta eri ihmisiltä. Dialogipalikoiden tarinassa on mukana monia perheenjäseniä, ystäviä ja yhteistyökumppaneita.

Viime aikoina meillä alkoi olla niin paljon omia kiireitä, että yhteistä aikaa Dialogipalikoiden kanssa oli vaikea löytää. Minua kuitenkin kiinnosti jatkaa  palikoiden parissa. Tuntui, että niillä on vielä annettavaa dialogisten vuorovaikutustaitojen edistämisessä. Omassa työssäni ammattikorkeakoululehtorina hämmästyn niiden hyödyistä yhdä uudelleen.

Myös etätyö on tuonut vuorovaikutuksen merkityksen selvästi esille. Hyvä vuorovaikutus on tärkeää sekä etänä että kasvotusten. Dialogipalikoiden avulla voi oivaltaa ja parantaa sekä omaa että yhteisteistä vuorovaikutusta.

Toukokuussa 2020 Dialogipalikat® siirtyi Amidealta Kaijus Varjoselle ja syntyi aputoiminimi: Dialogipalikat. Kiitän Ainoa dialogisesta yhteistyöstä, joka jatkuu esimerkiksi palikoihin liittyvän yhteisen tutkimusartikkelin parissa. Alustavat tulokset ovat rohkaisevia.

Ainon ajatus oli, että Dialogipalikat olisivat kuin ne yhdet tunnetut oranssikahvaiset sakset, laadustaan tunnetut ja toimivat. Sitä ajatusta aiomme edelleen jatkaa. 

Kaijus & Dialogipalikat-tiimi

Experiences at the Freire Institute

In early autumn this year, I visited the Freire Institute in England as part of a multi-professional group trip from Espoo. The purpose of the visit was to attend a course about Paulo Freire’s thinking as an educator and philosopher. Additionally, we wanted to learn about the relevance of Paulo Freire’s work today and how it could apply to teaching, social work and social rehabilitation practices.

A Brazilian educator and philosopher, Freire was a leading advocate of critical pedagogy. Paulo Freire’s work has influenced people working in education, community development and community health amongst many other fields. One of the key elements of Freire’s pedagogy is dialogue. Knowing this, I took ‘Dialogue Blocks’ with me and demonstrated some of their practical applications during the course. The course included participants from the University of Central Lancashire (UCLan), which meant that we could benefit from dialogue with individuals external to our Finnish multi-professional group. We used dialogue blocks as a means to understand the elements of dialogue and to collectively explore what we see to be the most important aspects of dialogue. We had interesting discussions as a result of working with the blocks. As Freire has alluded to, dialogue fosters mutual respect and trust. There were some interesting conversations about Finnish and English culture. For example, the concept of ‘restraint’ seems to have more value in Finnish culture than in British culture today. After the dialogue session we participated in a drama exercise. The dialogue blocks were used in this exercise. In summary, my first experiences of using the Dialogue Blocks in English were encouraging. Read also story from UCLan news.

Kaijus

Dialogipajoja SPR:n HIV/seksuaaliterveystyön peruskursseilla

Olemme käyttäneet Dialogipalikoita osana SPR:n Hiv/seksuaaliterveystyön peruskursseja. Ensimmäisen pajan toteutimme Ainon kanssa kahdestaan ja kaksi muuta olen vetänyt yksin.

Seksuaaliterveystyön kurssin suorittaneet esimerkiksi päivystävät Punaisen Ristin hiv-neuvontapuhelimessa tai käyvät puhumassa kouluissa ja festareilla seksuaaliterveydestä. He siis tarvitsevat hyviä vuorovaikutustaitoja. Kursseille osallistuu terveydenhoidon ammattilaisia, opiskelijoita sekä vapaaehtoisia, joilla ei ole alan koulutusta. He eivät tunne toisiaan osallistuessaan kurssille, joten dialogipajan tavoitteena on toimia apuna myös kurssilaisten ryhmäytymisessä.

Dialogipajan aluksi olemme pitäneet alustuksen dialogisuudesta ja kertoneet dialogipalikoista. Tämän jälkeen olemme jakaneet osallistujat noin 4-5 hengen ryhmiin ja tehneet harjoituksia palikoilla. Harjoitukset ovat olleet varsin yksinkertaisia.

Aluksi kurssilaiset ovat keskustelleet omista vahvuuksistaan vuorovaikutustilanteissa etsien palikoista itseään kuvaavia sanoja. Sen jälkeen jokainen on kertonut yhden oman vahvuuden perusteluineen osallistujaporukalle. Toisessa tehtävässä osallistujat ovat keskustelleet siitä, missä vuorovaikutukseen liittyvissä asioissa he haluaisivat kehittyä. Tämän jälkeen olemme jakaneet nämäkin asiat koko koulutusporukan kesken.

Ryhmäläiset kertoivat omista vahvuuksistaan ja kehittymiskohteistaan ja samalla avasivat vuorovaikutuksen elementtejä toisilleen. Osallistujien kertoessa kokemuksistaan, syntyi koko ryhmälle oivalluksia dialogisuudesta. Samalla harjoittelimme kuuntelua, luottamusta ja suoraa puhetta.

Ilman erillistä tehtäväksiantoa ryhmäläiset kertoivat myös omista kokemuksistaan esimerkiksi neuvontapuhelimessa ja kuuntelemisen taidon merkityksestä. Kurssilaiset työskentelivät aktiivisesti palikoiden avulla ja toisilleen ennestään vieraat ihmiset kertoivat ajatuksistaan rohkeasti. Dialogipajat auttoivat kurssilaisia toisiinsa tutustumisessa ja ryhmäytymisessä.

Dialogipajat ovat olleet innostavia! Uskomme, että niistä on ollut apua dialogisuuden oivaltamisessa ja myös kurssilaisten vaativassa vapaaehtoistyössä. Odottelen jo innolla seuraavaa peruskurssia ja dialogipajaa.

Kaijus